Monday, 5 September 2011

(gambar) Kamera vs Pensel

       Assalamualaikum... Dah lame rasanya aku tak update blog ni, bukannya apa sibuk sangat beraya sampai tak sempat nak bukak laptop. Hari nie aku nak kongsi dengan korang gambar gabungan menarik dua medium iaitu kamera dan lukisan yang sungguh kreatif.




































Monday, 29 August 2011

Arsenal kena belasah!!!

(gambar hiasan) Selamat Hari Raya semua




        Serius aku cakap walaupun aku ni peminat setia MU tapi bila tengok perlawanan tadi aku rasa kesian sangat-sangat kat Arsene Wanger. Dah la kene kritik hebat time kalah dengan Liverpool hari tu lepas tu orang pentingnya Fabregas pulak keluar untuk join Barcalona dan diburukkan lagi dengan penghijrahan Samir Nasri ke M.City. Sememangya  malam ni malam yang penuh gemilang untuk Manchester United dan malam yang penuh duka untuk Arsenal. 8-2 adalah satu keputusan yang sangat di luar jangkaan. Bagi aku hero MU tak lain tak bukan saudara Wayne Rooney yang menjaringkan hatrik (2 gol free kick dia memang smart giler). Defend Arsenal pulak aku tengok macam sayur mudah sangat dipemainkan oleh MU (sory la fans Arsenal, ni pandangan peribadi aku je). Dan aku amat yakin musim ni EPL akan digenggam lagi oleh MU. Wassalam...






p/s : lagi best kalau MU belasah Chelsea macam lawan Arsenal tadi kan...


 




Sunday, 21 August 2011

Asal Usul kasanova







        Perkataan "kasanova" memang cukup fobia bagi orang perempuan kerana ia melambangkan jenis lelaki yang kaki perempuan dan suka mempermainkan perasaan perempuan. Tetapi tahukah anda perkataan kasanova atau dalam bahasa Inggeris "casanova" itu di ambil daripada nama seorang pengembara Itali iaitu  Giovanni Giacomo Casanova. Beliau dilahirkan di Venice, Itali pada tahun 1725 dan merupakan anak kepada seorang aktres bernama Zanetta Farussi, isteri kepada pelakon bernama Gaetano Giuseppe Casanova yang merupakan sepupu kepada tokoh muzik dunia, Wolfgang Amadeus Mozart. Di dalam biografinya, beliau mengakui telah mula melakukan hubungan seks pada seawal usia 16 tahun. Pada usia tersebut juga beliau menerima Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang perundangan dari Universiti Padu. Dia juga mengambil kursus dalam falsafah moral, bidang kimia dan matematik di universiti yang sama. ( peerrgghh  pada usia tu dah dapat Ph.D). 


Inilah potret Casanova yang dikatakan raja segala kaki perempuan


       
       Pada 1740 Casanova kembali ke Venice di mana dia memulakan kerjayanya sebagai pendakwah bagi hal yang berkaitan undang-undang di gereja. Tetapi dia tidak menghabiskan banyak masa dengan kerjayanya di gereja oleh kerana sifat semulajadinya yang agak liar dan lebih banyak terdorong dengan aktiviti-aktiviti seksual. Kerjayanya di gereja juga banyak terpalit dengan skandal-skandal akibat tabiat buruknya tersebut. Selepas meninggalkan gereja, dia memasuki perkhidmatan tentera sebagai pegawai rendah tentera bagi Republik Venice. Dia dihantarkan ke Constantinople (Istanbul sekarang) untuk berkhidmat. Oleh kerana dia merasakan bosan dan menganggap kariernya dalam bidang ketenteraan tidak menjamin masa depannya, maka sekali lagi dia menukar karier.

       Kembali ke Venice, dia menjadi seorang pemain biola dalam Teater San Samuele. Pada usia 21 tahun, dia telah menyelamatkan nyawa seorang bangsawan Venice dari keluarga Bragadin, yang mana mereka inilah yang menjadi tempatnya bergantung dan seterusnya mereka inilah yang menjadikannya sebagai salah seorang lelaki yang kaya raya. Casanova sekali lagi meninggalkan Venice pada 1748, kali ini juga disebabkan oleh satu lagi skandal di mana dia dituduh memperkosa seorang gadis. Bagaimanapun pertuduhan ke atasnya ini ditarik balik dan dibersihkan namanya.




       Pada tahun 1756, beliau mengembara ke paris dan menjadi pemegang amanah Loteri Kebangsaan yang pertama. Kedudukannya ini menjadikannya dapat mengumpul kekayaan yang amat besar. Bagaimanapun sebahagian dari kekayaan yang terkumpul hilang akibat banyak kegiatan tidak bermoralnya dengan wanita-wanita yang menjadi pekerjanya. Akibat dari itu, dia menanggung hutang piutang yang banyak lalu dipenjarakan selama 4 hari atas sebab ini.  

      Casanova juga berhasrat untuk menjadi seorang paderi Katolik. Bagaimanapun niat itu ditukar dan beliau kemudiannya mengunjungi Albrecht von Haller dan Voltaire. Bermula 1760, dia mula mengelarkan dirinya dengan gelaran Chevalier de Seingalt (Chevalier merupakan gelaran bagi pangkat seperti panglima) dan terkadangnya dia menggunakan gelaran Count de Farussi (Farussi merupakan nama asal ibunya) dengan niat mengelabui mata orang ramai dan mencari kedudukan dalam masyarakat. Bagaimanapun, Pope Clement XIII akhirnya pada satu ketika menganugerahkannya dengan anugerah pingat Éperon d'Òr. Akhirnya Casanova memperolehi gelaran Chevaliar yang diidam-idamkannya secara sah menerusi pemberian angurah dari Pope tersebut.         

      Pada tahun 1785, dan seterusnya dia berkhidmat sebagai pustakawan kepada Count Joseph Karl von Waldstein, seorang chamberlain (pengurus kediaman diraja) bagi Maharaja di Istana Dux, Bohemia (kini dikenali sebagai Istana Duchov, Republik Czech). Disinilah tempatnya di mana dia memulakan usahanya menulis autobiografinya. Kehidupan diakhir-akhir penghujung usianya sangat membosankan, menyakitkan dan mengecewakan dirinya. Semua yang bekerja di Istana Dux tersebut membenci sikap dan perangainya dan dia bukanlah merupakan seorang yang dihormati di sana malah dibenci. Pada 1798 akhirnya dia menghembuskan nafas yang terakhir di tempat di mana ramai manusia disekelilingnya membenci dirinya.  

     Begitulah riwayat hidup seorang lelaki yang matinya tanpa disanjung malah di benci oleh masyarakat pada zamannya. Akan tetapi sekarang ini namanya diabadikan bagi gelaran lelaki yang kaki perempuan dan suka mempermainkan perasaan perempuan. Wassalam....

        

Friday, 19 August 2011

Akhirnya Malaysia Layak ke Piala Dunia!!!






Akhirnya impian Malaysia untuk
layak ke Piala Dunia berhasil!! 
Ya.. memang kita layak bermain
di Piala Dunia, tapi bukan Piala Dunia
2014 kat Brazil sana tau. 
Malaysia layak ke piala dunia
buat pertama kalinya setelah mengalahkan 
Thailand dengan penentuan
penalti 4-3 yang membolehkan
Malaysia layak secara merit ke 
Piala Dunia Universiti 2012 di Abu Dhabi. 

 Perlawanan yang berkesudahan 1-1 dalam 
masa 120 minit. Thailand terlebih dahulu
menjaringkan gol pada minit ke-30 menerusi
perancang tengah, Pathomchai Seaisakuls.
Tersentak dengan gol itu, kapten 
pasukan negara, T.Reuben menyamakan kedudukan
pada minit ke-74.




sumber: sokernet.com
 

p/s: boleh la K.Rajaopal ambik diorang ni untuk diserap dalam skuad kebangsaan pulak..